کدام دسته از داوطلبان مشمول استفاده از سهمیه رزمندگان در کنکور ه
سوالی که در این قسمت برای اکثر داوطلبان پیش می آید این است که: چگونه می توان بین داوطلبان این سه منطقه که از امکانات برابری برخوردار نیستند عدالت را برقرار کرد؟ پاسخ این سوال در نحوه تقسیم بندی ظرفیت دانشگاه هاست. ظرفیت دانشگاه ها به نسبت تعداد شرکت کنندگان سهمیه مناطق بین داوطلبان هر سه منطقه تقسیم می شود. به این معنی که مثلا اگر قرار باشد برای داوطلبان سهمیه مناطق در کنکور 1401 در یک رشته محل 100 نفر ظرفیت اختصاص پیدا کند، ابتدا بررسی می کنند نسبت داوطلبان هر منطقه به کل سهمیه مناطق چقدر است.
بطور مثال اگر تعداد داوطلبان منطقه 1: 25 درصد، منطقه 2: 35 درصد و منطقه 3: 40 درصد از تعداد کل شرکت کنندگان کنکور باشد بنابراین انتظار داریم از این 100 نفر ظرفیت، 25 ظرفیت به داوطلبان منطقه 1، 35 ظرفیت به داوطلبان منطقه 2 و 40 ظرفیت به داوطلبان منطقه 3 اختصاص پیدا کند. وجوه تمایز بین سهمیه ایثارگران و رزمندگان سبب شده این دو مقوله از هم به طور کامل متفاوت باشند.
به این شکل که سهمیه داوطلبان هر منطقه از هر دانشگاه از همان ابتدای کار جدا می شود و داوطلبان هر منطقه صرفا با یکدیگر رقابت خواهند کرد نه با داوطبان مناطق دیگر، مگر اینکه رقابت در استان غیربومی باشد.
قطعا رزمندگانی که شش ماه متوالی یا نه ماه متناوب سابقه حضور در جبهه را دارند ایثارگر محسوب می شوند و در اغلب قوانین فعلی با عنایت به اینکه به صورت عام از ایثارگران نام برده شده ، می توان پذیرفت که رزمندگان نیز مشمول آن هستند ، ولی هیچ دستگاهی حاضر نیست این موضوع را پیگیری کند چون رزمندگان فاقد نهاد یا دستگاهی هستند که متولی امور آنان باشد . البته در بند ی ماده 44 قاون برنامه پنجم توسعه تاکید شده که سند راهبردی خدمات رسانی به رزمندگان به تصویب هیات وزیران برسد. به هر حال مجلس باید تکلیف خود را در وضع چنین قوانینی که عنوان ایثارگران به صورت مطلق و عام در آن ذکر می شود مشخص کند و ابهامات قانونی در این زمینه را بر طرف نماید. اگر رزمندگان نهاد مسئول داشتند یقینا این ابهامات در قالب استعلام از دستگاههای ذیصلاح یا استفساریه از مجلس مطرح می شد.
س - در سازمانهای دارای نظام خاص اداری مانند صدا وسیما/بانکهای دولتی/هواپیمایی قوانین مربوط به جانبازان کامل اجرا نمیشود آیا این اقدام قانونی است ؟
ج - اگر به ماده 3 قانون تسهیلات استخدامی و اجتماعی جانبازان مصوب 31/3/74 مراجعه نمایید تمام دستگاههایی که برشمردید مشمول قانون می باشند و موظفند نسبت به اجرای تسهیلات موجد حق جانبازان اقدام نمایند. اصولا دستگاههای اجرایی تحت پوشش یکی از نظامهای زیر می باشند : 1- مقررات کشوری 2- مقررات لشکری 3- مقررات قانون کار 4- مقررات خاص
pasokhbama.com میگوید: با عنایت به اینکه قوانین مربوط به ایثارگران علی الخصوص جانبازان به صورت خاص تصویب می شود و اغلب این دستگاهها که در حوزه شمول قانون از آنان نام برده می شود ،وظیفه دارند قوانین جانبازان را کامل اجرا نمایند.. علاوه بر آن در بند ج ماده 1 قانون تسهیلات استخدامی و اجتماعی جانبازان ، موضوع اهداف قانون ،مقنن تکلیف کرده است که مقررات اداری و استخدامی کشور با شرایط خاص جسمی جانبازان منطبق و هماهنگ شود
تاثیر کارت ایثارگری در کنکور
داوطلبانی که از این سهمیه استفاده میکنند، تاثیر کارت ایثارگری در کنکور برای آنها چگونه خواهد بود؟ 5 درصد از ظرفیت پذیرش هر کد رشته محل به دارندگان این سهمیه در کنکور تعلق میگیرد. این بدین معنی است که داوطلبانی که حداقل 70 درصد از نمره آخرین فرد قبول شده در کنکور را کسب کردند از این سهمیه استفاده میکنند. تاثیر کارت ایثارگری در کنکور زمانی رخ میدهد که داوطلب حد نصاب قبولی را در کنکور کسب کند.
آمار داوطلبان سهمیه ایثارگران 5 درصدی
آمار و اطلاعات زیر نشان میدهد که تعداد کل داوطلبان در رشتههای مختلف برای سهمیه 5 درصدی ایثارگران چقدر است:
- تعداد کل داوطلبان ایثارگران 5 درصدی در کنکور تجربی: 63،794 داوطلب
- تعداد داوطلبان ایثارگران 5 درصدی: 63،810 داوطلب
10 درصد از داوطلبان کنکور در سال 1398، سهمیه 5 درصدی ایثارگران را به خود اختصاص داده بودند.
- سهمیه مناطق به سه سهمیه منطقه 1، منطقه 2 و منطقه 3 تقسیم میشود.
- داوطلبانی که سهمیه ایثار گران، جانبازان و خانواده شهدا دارند از این سهمیه نمیتوانند استفاده کنند.
- داوطلبان بر اساس محل تحصیل سه سال پایانی دبیرستان، مشمول یکی از مناطق 1، 2 یا 3 میشوند.
- برای هر دو گروه ایثارگران (25 درصد و 5 درصد)، قبولی در هر رشته محل، کسب 70 درصد نمره از نمره آخرین فرد قبولی الزامی میباشد.
- برای کسانی که از سهمیه رزمندگان استفاده میکنند حد نصاب قبولی 75 درصد از نمره آخرین فرد قبولی است.
- البته دقت داشته باشید در دفترچه اشارهای به ظرفیت در نظر گرفته شده برای سهمیه رزمندگان نشده است.
- نکته مهم درباره سهمیه رزمندگان این است که طبق مصوب های مربوطه کارکنان ارتش درصورت داشتن حداقل 8 ماه و سربازان وظیفه درصورت داشتن 12 ماه سابقه حضور در مناطق عملیاتی میتوانند از سهمیه رزمندگان استفاده کنند.
- دقت داشته باشید در دفترچه کنکور سراسری توضیحی درباره ظرفیت پذیرش خانوادههای شهدا اختصاص نیافته است.
- اما سهمیه خانواده شهدا مانند سهمیه مناطق فقط در کد رشته محلهایی که داوطلب بومی آنهاست اعمال میشود.