انواع عوارض لیزر چیست؟
لیزر موهای زائد چیست ؟
نمیخواهیم سرتان را با مباحث علمی لیزر درد بیاوریم ولی خوب است که ایدهای کلی از عملکرد و نحوهی اثر لیزر داشته باشید.
- لیزر یک پرتوی نوری است. منتها نوری که ویژگیهای فیزیکی خاصی دارد و بسیار پرانرژی است. لیزرها در پزشکی و صنعت استفادههای زیادی دارند. در صنعت برای برش و حکاکی و در پزشکی از لیزر برای جراحیهای مختلف مثل جراحی چشم (لیزیک) استفاده میشود.
- لیزر یک دانش و فناوری است. یعنی بسته به کاربردی که دارد، میتوان ویژگیهای خاصی در آن لحاظ کرد و آن را برای انجام یک کار خاص بهینه سازی نمود. لیزر موهای زائد دقیقاً به نحوی طراحی شده که بدون اثر گذاشتن روی قسمتهای دیگر پوست و بدن، باعث حذف موهای زائد شود.
- لیزرهای مختلفی برای حذف موهای زائد استفاده میشوند. فناوریهای الکساندریت، Nd:YAG و دایود از جمله لیزرهای پرکاربرد برای حذف موهای زائد هستند. این لیزرها از نظر کاربرد باهم تفاوت دارند. مثلاً الکساندریت بیشتر برای کسانی موثر است که پوستی روشن دارند و Nd:YAG بیشتر برای پوستهای تیره استفاده میشود. این تفاوت کاربردی به دلیل تفاوت خاصیتهای فیزیکی لیزرها مثل فرکانس و طول موج است.
- لیزر روی فولیکولها اثر میگذارد. لیزر حذف موهای زائد به شکی طراحی شده که باعث داغ شدن پیاز مو و آسیب دیدن فولیکولها شود. فولیکولها ارگان کوچکی درون پوست هستند که موهای بدن را میسازند. با آسیب دیدن فولیکول و پیاز مو، رشد مو برای همیشه متوقف میشود.
- لیزر آسیبی انتخابی وارد میکند. نکتهی قابل توجه این است که گرمای لیزر باعث آسیب دیدن و از کار افتادن فولیکولها میشود، اما این آسیب کاملاً انتخابی است. یعنی به طور همزمان آسیبی به پوست و بافتهای مجاور فولیکول وارد نمیشود. البته گاهی در اثر خطای اپراتور پوست آسیب میبیند. این موضوعات را در بخش عوارض لیزر موهای زائد بررسی کردهایم.
- در مرکز لیزر در تهران بوسیله لیزر که سبب کاهش دائمی موهای زائد میشود. این روش میتواند بین 70 تا 90 درصد موهای زائد را برای همیشه از بین ببرد. برای همین از نظر علمی میگوییم لیزر باعث کاهش دائمی موهای زائد میشود و نه حذف دائمی موهای زائد. چون در یک دورهی درمانی نمیتوانیم 100 درصد موهای زائد را از بین ببریم. ولی آن 70 تا 90 درصدی که حذف شدهاند، دیگر هیچوقت رشد نخواهند کرد.
دلیل استفاده از لیزر برای حذف موی زائد بدن
لیزر با حذف دائمی موهای زائد تمیزی همیشگی صورت و بدن را به همراه دارد که خود دلیل اصلی برای محبوبیت این روش است همچنین این روش در بعضی قسمت های بدن عملکرد بهتری دارد.
کم درد بودن و امکان انجام این روش برای تمام نقاط بدن دلیل دیگری بر ترجیح استفاده از این روش است. با استفاده از لیزر جوش و موهای زیرپوستی ایجاد نمیشود. این در حالی است که در اپیلاسیون امکان ایجاد عفونت در زنان و ابتلاء به بیماری های پوستی بالاست و تکرار این نوع اصلاح ها هزینه بالایی خواهد داشت که در روش حذف با لیزر بسیار کمتر خواهد بود.
عملکرد لیزر چگونه است؟
دستگاه های مختلفی با طول موج های مختلف برای استفاده افراد با رنگ پوست، رنگ مو و ضخامت مو مختلف ساخته شده اند. همچنین با توجه به نواحی مورد استفاده و جلسه چندم استفاده از لیزر طول موج های متفاوتی استفاده می شود. تقریبا تمام بدن به یک روش لیزر میشود و تنها تفاوت آن در میزان حساسیت انجام کار است.
pasokheto.ir میگوید: دستگاه ها الکساندرایت، دایود و دیاگ، از دستگاه های مورد استفاده برای حذف موی زائد توسط لیزر هستند. که بر اساس رنگ پوست های مختلف مورد استفاده قرار میگیرند.
لیزر الکساندرایت : این دستگاه با طول موج 755 نانومتر معمولا برای افراد با رنگ پوست روشن استفاده می شود، اما با تغییر طول موج برای افراد با پوست تیره نیز مورد استفاده قرار می گیرد. لیزر کردن با این دستگاه هیچ عوارضی نداشته و برای مدت طولانی از رشد مجدد موی زائد جلوگیری میکند.اگر سوال شود با استفاده از این دستگاه کدام قسمت بدن بهتر لیزر میشود ؟ در جواب میتوان گفت که تمامی نقاط بدن را به خوبی پوشش می دهد ولی در بعضی از نقاط بدن نیاز به حساسیت و دقت بیشتری است.
لیزر دایود : این دستگاه با طول موج 810 نانومتر قوی تر از دستگاه الکساندرایت بوده و برای افرادی با پوست تیره بیشتر استفاده دارد، البته برای پوست های روشن هم قابل استفاده است. این دستگاه مانند دستگاه الکساندریت تمام نقاط بدن را پوشش می دهد فقط برای بعضی از قسمت ها نیاز به دقت بیشتری است.
لیزر دی یاگ : این نوع دستگاه با طول موج 1064 نانومتر قویترین عملکرد را در بین دستگاه های لیزر دارد و برای رنگ پوست بسیار تیره و در موارد خاص استفاده میشود.عملکرد دستگاه ها با استفاده از ژل های مخصوص شروع میشود، و میزان طول موج آن به تعداد جلسات نیز بستگی دارد، در جلسات آخر برای نتیجه بهتر طول موج را افزایش میدهند که همین باعث احساس کمی درد هنگام لیزر می شود. معمولا تمام عوارض لیزر بخصوص برای افراد با رنگ پوست تیره موقتی هستند.
انواع عوارض لیزر
- قرمزی و التهاب: قرمزی پوست بعد از انجام لیزر در اطراف ناحیه تحت عمل، عارضهای طبیعی است که در اکثر موارد رخ میدهد و بعد از چند روز خود به خود برطرف میشود.
- پوسته پوسته شدن: کبودی خفیف و پوسته پوسته شدن پوست اطراف محل درمان؛ که بعد از چند روز ناپدید میشود. همچنین درد، احساس سوزن سوزن شدن و بی حسی در اطراف محل لیزر شده طبیعی است و در روزهای اول بروز میکند. البته جای نگرانی خاصی نیست چرا که همه این موارد به دلیل تحریکات پوستی بوده و نیاز به اقدام خاصی ندارند و خود به خود بهبود پیدا میکنند.
- تغییر در رنگ پوست: بعد از انجام لیزر ممکن است در اطراف محلی که آفتابسوخته و به رنگ قهوهای در آمده بوده است؛ پوست بنفش رنگ شود.
- آسیب دیدن چشم: لیزر در موارد نادری ممکن است سبب آسیب به چشمها شود. بنابراین لازم است که فرد مراقبتهای ضروری را حین لیزر انجام دهد. مثلا فرد باید از عینکهای مخصوص برای محافظت چشم استفاده کند.
- عفونت پوست: عارضهای بسیار نادر که اهمیت زیادی دارد؛ عفونت در منطقهای است که تحت لیزر قرار گرفته است. عفونت پوست میتواند بسیار خطرناک باشد. بنابراین افراد باید ناحیهای که لیزر شده است را به خوبی تمیز نگه دارند و برای شست و شوی محل در صورتی که پوست حساسی دارند از شوینده مخصوص، تجویز پزشک متخصص پوست، مو و زیبایی استفاده کنند.
- سوختگی و تاول: هنگام استفاده از لیزر همراه امواج تابیده شده گرمای زیادی هم به پوست تحمیل میشود. بنابراین احتمال سوختن پوست در برخی موارد خصوصا در پوستهای حساس وجود دارد. در اکثر موارد این سوختگی سطحی است ولی گاهی اوقات شدید و عمیق میشود که بسیار خطرناک است.
- خارش پوست: خارش پوست یک عارضه جانبی شایع است که هنگام انجام لیزر و یا بعد از آن ممکن است رخ دهد.
- هایپرپیگمانتاسیون و هایپوپیگمانتاسیون: لیزر ممکن است باعث افزایش رنگدانههای پوست (هیپرپیگمانتاسیون) و یا کاهش رنگدانههای پوست (هیپرپیگمانتاسیون) شود.
- تورم اطراف فولیکولهای مو: تورم در ناحیهای که تحت لیزر قرار گرفته است؛ ممکن است رخ دهد که بروز آن تا چند روز بعد از لیزر طبیعی است. درصورت طولانی شدن تورم فولیکولها باید به متخصص مراجعه شود.