روش سنتی برای از بین بردن دردها
حجامت اسم یک روش درمانی است که به صورت ایجاد مکش در نواحی خاصی از بدن و خون گیری از آن مکانها ایجاد میشود. زمانی که مکش یا بادکش به تنهایی انجام میشود به آن حجامت گرم و خشک میگویند و هنگامی که بادکش همراه با خون گرفتن باشد به آن حجامتتر میگویند. در حجامت تر، پس از ایجاد بادکش و خراش سطح پوست، بین 5 الی 70 سی سی خون گرفته میشود.
در کشورهای دیگر، حجامتتر را به نام wet cupping و بادکش را به اسم dry cupping میشناسند و کاربرد زیادی در کار درمان دارد.
حجامت توسط وسایل کاملا بهداشتی و یک بار مصرف انجام میشود. به وسیله لیوان مخصوص، بادکش کرده و سپس با تیغ جراحی خراش سطحی داده و مجدد بادکش کرده و خون میگیرند. در قدیم بوسیله دهان و از طریق شاخ گاو مکش میکردند. امروزه حجامت دارای مجوز است و انجام آن منع قانونی ندارد.
آیا حجامت واقعا مفید است؟
متخصصین حجامت ادعا میکنند این شیوه با ایجاد انباشت خون یا بندآوری خون در اطراف پوست عمل میکند. یعنی حجامت، جریان خون بدن فرد را در زیر کاپها، افزایش یا کاهش میدهد. خیلی از پزشکان، حجامت را به عنوان درمانی مکمل میدانند. یعنی حجامت میتواند بخشی از پروتکل درمان در علم پزشکی باشد و اثر خود را بگذارد.
حجامت برای تسکین درد
خیلی از افراد حجامت را راهکاری برای تسکین درد میدانند. هر چند شواهدی مبنی بر موثر بودن حجامت در تسکین درد وجود دارد، اما دانشمندان نیاز به انجام تحقیقات باکیفیتتر و گستردهتری برای نتیجه گیری کامل و قطعی دارند.
حجامت برای بیماریها و عوارض پوستی
https://pasokheto.ir/tehran/%D9%85%D8%B1%DA%A9%D8%B2-%D8%AD%D8%AC%D8%A7%D9%85%D8%AA/
مطالعهای دریافته شواهدی مبنی بر موثر بودن حجامت درمانی در درمان عوارض پوستی مانند هرپس زوستر یا زونا و آکنه وجود دارد.
حجامت برای ریکاوری بعد از ورزش
مطالعات نشان میدهند ورزشکاران حرفهای میتوانند از حجامت به عنوان بخشی از تمرینات پروسهی ریکاوری خود استفاده کنند. حجامت عملی است که از دیرباز در طب سنتی ایران رایج بوده و طبقات مختلف جامعه از آن بهره میبردهاند. حجامت اصطلاحا به روشی از خونگیری اطلاق می شود که جهت درمان بعضی از بیماریها بکار میرود و دارای سابقه تاریخی هفت هزار ساله و مورد تایید و تاکید اسلام می باشد. حجامت در حدود 3300 سال پیش از میلاد مسیح در مقدونیه انجام میشد و در آن زمان یک پزشک را با میزان تبحرش در انجام حجامت می شناختند، به طوریکه اگر پزشکی حجامت نمیکرد او را پزشک نمی شناختند. حجامت ابتدا در طب ایرانی رواج داشت و بعدا به سایر کشورها رواج پیدا کرد و برخی پزشکان طب سنتی معتقدند پایه و اساس طب سوزنی در چین همین حجامت است.
یکی از مهمترین روایاتی که در زمینه حجامت در منابع معتبر اسلامی ذکر شده و در ذیــــل آیه یک ســــوره مبارکه «اسری» در تفسیر المیزان و برخی از تفاسیر دیگر آمده است، حدیث زیر میباشد:
حضرت رسول اکرم (صلی االله علیه و آله و سلم) میفرمایند: «در شب معراج، وقتی که به آسمان هفتم صعود کردم، بر هیچ ملکی از ملائک گذر نکردم مگر اینکه گفتند یا محمد حجامت کن و امتت را به حجامت کردن امر بفرما.»
انواع حجامت چیست؟
در طب سنتی و اسلامی حجامت بر اساس اعضای بدن به چند دسته تقسیم میشود که عبارتند از:
حجامت عام: در این نوع حجامت، محل انجام حجامت بین دو کتف، حدود مهرههای سوم سینهای تا مهره پنجم سینهای را در بر میگیرد. در طب اسلامی و احادیث و روایات از این نوع حجامت با عنون حجامت نافع یاد شده است.
حجامت سر: محل این حجامت یک وجب شخص حجامت شونده از نوک بینی تا فرق سر (ملاج) وی است. در این نوع حجامت فرد باید چهار زانو نشسته باشد. در روایات این نوع حجامت را حجامت نجات بخش میگویند.
حجامت موضعی: این نوع حجامت در نقاطی از بدن که دچار مشکل شده است، قابل اجرا میباشد و بر اساس تشخیص پزشک و نوعی بیماری، حجامت در موضع و عضو خاصی انجام می شود . از جمله حجامت کفلها، اطراف مقعد، روی رانها، کلیه، ریهها و کبد است. این نوع حجامت انواع مختلف دارد که مهمترین و رایجترین آنها همان خونگیری از میان دو کتف است. ولی حدود شصت نوع حجامت دیگر نیز وجود دارد که فقط باید به تجویز اطباء انجام شود. مثلاً برای نوزادان بعد از چهار ماهگی حجامت در گودی پشت گردن تجویز میگردد که برای بر طرف کردن رطوبت سر و رشد مطلوب آنها بسیار مفید است. همچنین برای درمان زردی نوزادان حجامت سادهای توصیه میشود که از پشت گوش آنها انجام میگردد و با ریزش دو سه قطره خون، زردی نوزاد فوراً کاهش مییابد. حجامتهای دیگری نیز در سایر اعضای بدن صورت میگیرد مانند حجامت زیر چانه (برای درمان جوشهای صورت، لکنت زبان و عفونت لثه)، حجامت ساعد (برای گرفتگی رگ دست که یک بیماری خاص بانوان است)، حجامت سر (برای رشد مو)، حجامت ماستوئید (برای کاهش عوارض سکته مغزی، کاهش شنوایی و عفونت گوش)، حجامت زانو، حجامت کبد، حجامت کلیهها، حجامت ساقین، حجامت پشت کمر، زیرناف، قوزک پا و غیره.حجامت یا بادکش درمانی از روش های قدیمی پزشکی است که در درمان میگرن، کاهش چربی خون، بیماری های پوستی و آلرژی های دارویی و غذایی مورد استفاده قرار می گیرد. بهترین حجامت، حجامت بهاره است. آگاهی درباره چیستی، کاربرد، خواص، عوارض، مضرات و طرز استفاده از آن لازم است.
به ، حجامت یا بادکش یکی از روشهای شناخته شده در طب سنتی است که از سرزمینهای چین با نام کوزه اندازی شناخته و استفاده شد. بهرهگیری از این شیوه درمانی طب سنتی چین در آسیا به طور گسترده صورت گرفت. حجامت یا فنجان گذاری درمانی در درمان بسیاری از بیماریها به خصوص بیماریهای مزمن مؤثر واقع شده است. این در حالی است که جمعی از انجمنهای مختلف پزشکی این تأثیرات درمانی را تکذیب و حجامت را رد کردهاند.
حجامت چیست؟
یکی از رایجترین و مؤثرترین روشهای درمانی در طب سنتی ایران است که از زمانهای قدیم از آن استفاده میشد. در روش حجامت با گرفتن خون از نواحی مختلف بدن میتوان به درمان بسیاری از بیماریها کمک و از ابتلاء به آن پیشگیری کرد. میزان خونگیری در حجامت بستگی به سن و جنس افراد دارد اما آن چه که باید مورد توجه قرار بگیرد، نحوه صحیح خونگیری است.
حجامت در اسلام
به عقیده بسیاری، حجامت یکی از راههای مؤثر در جهت درمان بسیاری از بیماریها از جمله میگرنها و بیماریهای پوستی به شمار میآید.یکی از مهمترین روایاتی که در زمینه حجامت در منابع معتبر اسلامی ذکر شده و در ذیل آیه یک سوره مبارکه «اسری» در تفسیر المیزان و برخی از تفاسیر دیگر آمده است، حدیث زیر است:
حضرت رسول اکرم (صلی االله علیه و آله و سلم) میفرمایند: «در شب معراج، وقتی که به آسمان هفتم صعود کردم، بر هیچ ملکی از ملائک گذر نکردم مگر اینکه گفتند یا محمد حجامت کن و امتت را به حجامت کردن امر بفرما.»
ارزش درمانی و فواید حجامت
گفته میشود حجامت در درمان و پیشگیری بسیاری از بیماریها کاربرد دارد: صفرا و سودا را از بین میبرد و همچنین بیماریهای مختلف را درمان میکند. حجامت از بیماریهایی چون تب، بی اشتهایی، کم خونی، ناباروری، گرفتگی بینی، درد دوران قاعدگی، فشار خون بالا، چربی خون، سوءهاضمه، دیابت، میگرن، دردهای عضلانی، بیماریهای هورمونی و عفونی جلوگیری میکند و باعث میشود که در درمان این موارد مؤثرتر عمل کند. برای درمان آلرژیهای مختلف و همچنین اعتیاد به مواد مخدر این شیوههای درمانی حجامت بسیار کاربرد دارد. افرادی که دارای انسداد عروق هستند با استفاده از حجامت میتوانند به درمان آن اقدام کنند. درمان انواع آکنه ها، تب خالها، هموفیلی، آسم، مشکلات گوارشی، اگزما و افسردگی نیز به وسیله حجامت صورت میگیرد.