چگونه بهترین برنامه ریزی تحصیلی را داشته باشیم؟
اهمیت برنامه ریزی برای هرکاری که بخواهد به نتیجهای معقول و قابل پیشبینی منجر شود، کاملا بدیهی است. برای موفقیت تحصیلی و یادگیری بهتر دروس نیز حتما باید به برنامه تحصیلی و داشتن روتین درسی توجهای ویژه داشت. از طرفی دیگر، برای اینکه دانشآموز در مسیر تحصیلی خود جز بهترینها باشد، فقط صرف زمان زیاد برای مطالعه یا داشتن هوش بالا کافی نیست.
دانشآموزان بسیاری هستند که علاوه بر استعداد درخشان، زمان زیادی را برای درسخواندن و مطالعه در نظر میگیرند و تلاش مضاعفی میکنند. اما وجه اشتراک موفقترین محصلان، برنامهریری درسی و رعایت نظم است.
اما چگونه میتوان یک برنامه مناسب و کارآمد داشت؟ آیا هر برنامهای برای هر دانشآموزی موثر است؟ در این بخش از مجله استادبانک برای همهی پایههای تحصیلی از اول ابتدایی تا سال کنکور، مقالات روش برنامهریزی درسی وجود دارد. در کنار این مطالب، دربارهی روش مطالعه دروس مختلف نیز پیشنهادات کارآمدی برای شما مطرح شده است.
برنامهریزی درسی ابتدایی؛ حفظ نظم دانشآموز از ابتدای مسیر
مشاور برنامهریزی درسی، بهتر است از سالهای ابتدایی مدرسه در روند یادگیری دانشآموز قرار بگیرد. با داشتن برنامهای مشخص و منظم، دانشآموز کم سن و سال بهتر در شرایط آموزشی قرار میگیرد و به مدت زمان کمتری برای عادت کردن به مدرسه و درسخواندن نیاز خواهد داشت.
برنامهریزی درسی ابتدایی مجله استادبانک به والدین کمک میکند تا شرایط مناسبی را برای مطالعهی فرزندان خود فراهم کنند و از توصیهها و مشاوره تحصیلی کارشناسان باتجربه بهره ببرند. تیم مجله استادبانک، مجموعه مقالات بسیار خوبی را برای شما تهیه و تنظیم کرده است. برخی از موضوعات جذاب و کاربردی این مقالات شامل: برنامه ریزی درسی ششم ابتدایی، آمادگی برای امتحانات میان ترم و پایان ترم و آموزش بهترین روش برنامه ریزی میشود.مطالعه بخش مهمی از موفقیت تحصیلی است. اما گاهی اوقات پیدا کردن وقت کافی برای مطالعه، سخت به نظر میرسد. مخصوصا خواندن بخشهایی که به مرور بیشتری نیاز دارند. یکی از راههای مطمئن برای موفقیت در مطالعه، داشتن یک برنامه ریزی درسی منسجم است. یک برنامهی درسی مناسب میتواند راهگشا باشد، حتی اگر انجامش خیلی از آن چیزی که ما فکر میکنیم سختتر به نظر برسد. شما نهتنها باید بر اساس اولویت مطالب برنامهریزی کنید، بلکه باید آنقدر هوشمندانه عمل کنید که از مسئولیتهای دیگرتان در قبال خانواده و دوستان غافل نشوید و در ضمن لازم نباشد سرگرمیهایتان را کنار بگذارید. در نهایت با کمی فکر و کمی فعالیت بیشتر، هیچ مشکلی برای انجام یک برنامهریزی درسی مناسب و رسیدن به همهی اهداف تحصیلی خود نخواهید داشت. با این نوشته همراه باشید تا گام به گام یاد بگیریم چگونه برنامه ریزی درسی کنیم و با صرف انرژی مناسب و وقت کافی، به تمام اهداف مطالعاتی خود برسیم.
حتما بخوانید: راهکارهی افزایش انگیزه برای درس خواندن
گام اول: برنامههایتان را بنویسید
1. لیستی از تمام مواردی که نیاز به مطالعه دارند، تهیه کنید
اولین گام برای برنامه ریزی درسی، تهیهی فهرستی از تمام موضوعات و دروسی است که شما نیاز به مطالعهی آنها دارید. تعهدات خود و کارهایی را که باید انجام بدهید، روی کاغذ بیاورید. این به شما کمک خواهد کرد تا ایدههایتان در رابطه با کارهایی که باید انجام شوند، پرورش یابند. اگر شما امتحاناتی پیش رو دارید، آنها را در اولویت مطالعه قرار بدهید.
2. بررسی کنید برای هر کلاس درس یا امتحان چه کارهایی باید انجام بدهید
ابتدا همهی موضوعاتی را که باید مطالعه کنید، یادداشت کنید. حالا ببینید برای هر موضوع چه کارهایی باید انجام بدهید. شاید زمانهایی که شما باید برای یک درس اختصاص بدهید یا روند برگزاری یک کلاس درسی خاص در هر هفته تغییر کند. این تغییرات، شانس شما برای پیدا کردن زمانهای سوختهای است که میتوانید برای مطالعه از آنها استفاده کنید.
- اگر یک کتاب راهنمای درسی یا یک کتاب برای مرور کردن دروس دارید، از آن برای کامل کردن لیستی که تهیه کردهاید، استفاده کنید.
- زمانهایی را برای مطالعه ذخیره کنید.
- زمانهایی را برای مرور یادداشتهایتان در نظر بگیرید.بهترین روش برنامه ریزی درسی ترکیبی است که خیلی از دانش آموزان زمانی به جستجو درباره آن می پردازند که حس می کنند در نحوه درس خواندن و نتیجه خوب گرفتن حسابی گیج شده اند. اصولا هیچ محصلی وجود ندارد که از ابتدای درس خواندنش احساس نیاز به برنامه ریزی درسی را درک کرده باشد و از آن استفاده نماید.
اگر در سال کنکور باشید نیاز به برنامه ریزی قطعا بیشتر از هر سالی احساس می شود. بی برنامگی و شلوغ درس خواندن می تواند بیش از هر چیزی در سال کنکور شما را از رقیبانتان عقب بیاندازد.
همچنین استفاده از برنامه ریزی درسی تحصیلی که مناسب اوضاع درسی ، شرایط محیطی و استعداد های شما نباشد و برای فرد دیگری طراحی شده باشد می تواند به همین میزان به موفقیت درسی شما آسیب بزند.
پس چیزی که باید بدانید این است که مشاور درسی شما و یا هر فردی که در طراحی برنامه ریزی درسی شما را راهنمایی می کند باید تمامی شرایط اعم از برنامه روزانه ، شرایط محیطی و خانوادگی ، توانمندی جسمی و فکری ، سطح علمی و بسیاری از فاکتور ها را برای شخص شما در نظر بگیرد.
آنچه در این مطلب میخوانید :
- 1 چرا به برنامه ریزی درسی برای کنکور نمی رسیم؟
- 2 آیا می توانم خودم برنامه ریزی هفتگی برای کنکور انجام دهم؟
- 3 آموزش روش برنامه ریزی درسی برای کنکور
- 3.1 میزان زمانی خالصی را که دارید مشخص کنید
- 3.2 میزان زمان مورد نیازتان را در برنامه ریزی درسی مشخص کنید
- 3.3 تقسیم مباحث بر اساس علاقه
- 3.4 خلاصه نویسی
- 4 نمونه جدول برنامه ریزی درسی
- 5 برنامه ریزی برای تمامی مقاطع
- 5.1 سوالات متداول
چرا به برنامه ریزی درسی برای کنکور نمی رسیم؟
تا به این جای تحصیل تان شاید بارها و بارها از برنامه ریزی درسی که مشاور مدرسه تان ، یکی از دبیرانتان و یا حتی یکی از دوستان و هم کلاسی های موفقتان به شما داده تا چند روزی استفاده کردید. احتمالا هم بعد از چند روز رهایش کردید و به درس خواندن برای امتحانات نوک بینی تان اکتفا نموده اید و یا تا مدت نسبتا زیادی از برنامه ریزی درسی مذکور استفاده کرده اید ولی نتیجه ای نگرفته اید. گروه مشاورین سایت پاسخ با ما به شما میگوید چه کار کنید:
خوب می دانیم در این حالت احساس ضعیف بودن و ناتوان بودن به شما دست داده است. چرا که دیگری توانسته از همین برنامه ریزی درسی استفاده کند و نتیجه بگیرد ولی شما نتوانسته اید. دل زده نشوید شما برنامه ریزی درسی را که مناسب شما نبوده را دریافت کرده اید. پس تعجبی ندارد که نتوانید به آن برسید.قبل از اینکه شروع به برنامه ریزی کنید، یکی از اصول و نکات برنامه ریزی درسی را در نظر بگیرید. منظور ما از همه چیز این است که تمام شرایط زندگی، تحصیلی و همچنین اهداف خود را در نظر بگیرید. به عنوان مثال برای دانش آموزی که در حال حاضر مشغول به تحصیل می باشد، با دانش آموزی که فارغ التحصیل شده است و به اصطلاح پشت کنکوری محسوب می شود، زمان متفاوتی برای مطالعه خواهند داشت و همچینن برای داوطلبانی که مشغول به کار هستند و یا در روستاها زندگی می کنند، شرایط زندگی و برنامه ریزی متفاوتی خواهند داشت.
2- برنامه ریزی درسی باید قابل اجرا باشد
بسیار مهم است که برنامه ریزی شما به گونه ای باشد که بتوان به آن عمل نمایید. یکی از اشتباهاتی که بسیاری از داوطلبان مرتکب آن می شوند، برنامه ریزی بسیار کتابی بدون در نظر گرفتن شرایط خود می نمایند که همین مسئله موجب می شود پس از چند روز عمل کرن به برنامه دچار خستگی شوند و یا اینکه برنامه ریزی خود را رها نمایند. بنابراین بیراه نخواهد بود اگر بگوییم که عمل به برنامه ریزی از خود برنامه ریزی مهمتر است. در سایت برنامه ریزی درسی ایران تحصیل این نکته به خوبی در نظر گرفته می شود و داوطلبان می توانند برنامه های دقیق و کاملاً قابل اجرا دریافت کنند.
3- زمانبندی متفاوتی برای برنامه ریزی داشته باشید
حجم مطالب و دروس هر یک از رشته ها متفاوت می باشد و قطعا اگر بخواهیم یک برنامه ریزی درست داشته باشیم، باید برنامه ریزی ماهانه ، هفتگی و روزانه داشته باشیم. به عنوان مثال برای داشتن یک انسجام در برنامه خود برای دروسی که بسیار مهم و همچنین با حجم بالا می باشند، بهتر است که برنامه ریزی ماهانه داشته باشید. اما داشتن یک برنامه ریزی هفتگی نیز کمک می نماید تا بتوانید ساعات مطالعه خود را تنظیم نمایید و بر اساس مطالب درسی، جمع بندی خوبی داشته باشید. برنامه ریزی روزانه را ما تنها در موارد خاص توصیه می نماییم.